Gerekçeli kararın tebliği kimin görevi?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.
Gerekçeli kararı kim tebliğe çıkarır?
Hakimin yazdığı gerekçeli karar, talep halinde taraflara ve ilgililere tebliğ edilir.
Davalı taraf gerekçeli kararın tebliğini isteyebilir mi?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar tutanağa bağlandıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilirken, hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmedikçe tebliğ edilmez.
Gerekçeli kararın tebliği nasıl istenir?
Talebin usulü: Taraflar mahkemeden gerekçeli kararın yazılı olarak kendilerine iletilmesini isterler. Bu talep mahkeme dosyasına eklenir ve yetkili hâkim tarafından değerlendirilir. Hâkim talebin gerekçelerini inceledikten sonra uygun görürse gerekçeli kararı taraflara iletmeye karar verir.
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Kararda; işe iade davasının, bu karar ve işlemlerin davalıya tebliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde yapılabileceği düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere; kanun hükmü, davalının hazır bulunmadığı duruşmada yapılan işlem ve kararların davalıya bildirilmesini gerektirmektedir.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine bildirim yapılmasını isteyen kişi, bildirimin masraflarını karşılamak zorundadır.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden karar kesinleşir mi?
1-) Hukuk mahkemelerinde; Kararın kesinleşmesi için gerekçeli kararın dosyada bulunan tüm taraflara yazılı olarak tebliğ edilmesi ve taraflara tebliğ edilmesi gerekir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra mahkeme kararı re’sen tebliğ etmez.
Gerekçeli karar 1 ayda yazılmazsa ne olur?
Özet: Mahkeme gerekçeli kararı hazırlamalı ve hükmün özetinin basılıp yayımlanmasından itibaren en geç bir ay içinde yayımlamalıdır. Gerekçeli kararın geç hazırlanması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf edilir mi?
Yargıtay içtihatlarında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 297. maddesinde sayılan unsurları içermeyen bir hüküm, geçerli yorumlanmış hüküm olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle, temyiz hakkının kullanılması için süre sınırı ancak gerekçeli kararın tebliğiyle başlamaktadır.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden takip başlatılabilir mi?
Temyiz hakkının kullanılması için süre, gerekçeli kararın taraflara veya avukat tarafından temsil ediliyorlarsa avukatlarına tebliğ edilmesiyle başlar. Ancak hükmün icrası, temyiz hakkından bağımsız bir yöntemdir. Bu nedenle, bir kararın gerekçeleri yazılı olarak belirtilmişse, icra takibini başlatmak için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.
Gerekçeli karar uyap’a ne zaman düşer?
Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.
Eve tebligat gelmedi mahkeme olur mu?
Evinize bir bildirim almazsanız, mahkeme duruşması yine de gerçekleşecektir. Ancak, bunu duruma göre değerlendirmemiz gerekir. Bir davanız olduğundan eminseniz ve evinize bir bildirim almadıysanız, bildirim başka bir adrese gitmiş olabilir. Ya da bildirim mahalle başkanınıza hitaben yazılmış olabilir.
Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne zaman tebliğ edilir?
Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir? Gerekçeli kararın ne zaman tebliğ edileceğine dair açık bir yasal düzenleme yoktur. Ancak gerekçeli kararın imzalandıktan hemen sonra yazılı hale getirilmesi ve taraflara tebliğ edilmesi gerekse de bu konu ceza ve hukuk mahkemelerinde farklıdır.
Gerekçeli kararın tebliği neden istenir?
Hukuk mahkemelerinde, gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez. Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için, taraflar mahkemeye başvurmalı ve gerekçeli kararın taraflara iletilmesini talep etmelidir.
Gerekçeli karar yazıldı sonucu nasıl öğrenebilirim?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Talep halinde gerekçeli kararın tebliğini sağlayacak olan yazı işleri çalışanı kimdir?
“Baş yazı işleri müdürü, gerekçeli kararın talep üzerine tebliğini sağlar” (Sicil Yönetmeliği m. 169/3-b; HMK Yönetmeliği m. 6/3-b). “Yargıtay’ın iptal ve onama kararları, mahkeme kâtibi tarafından gecikmeksizin taraflara tebliğ edilir” (HMK m. 372/1)17.
Mahkeme kararı nasıl tebliğ edilir?
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra mahkeme kararı resen tebliğ etmez. Taraflardan biri dilekçe yazıp davayı açtığı anda karar taraflara tebliğ edilir ve temyiz süresi bu tebliğ tarihinden itibaren başlar.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf edilir mi?
Yargıtay içtihatlarında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 297. maddesinde sayılan unsurları içermeyen bir hüküm, geçerli yorumlanmış hüküm olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle, temyiz hakkının kullanılması için süre sınırı ancak gerekçeli kararın tebliğiyle başlamaktadır.
İnfaz hakimliği kararları tebliğ edilir mi?
(1) İlgili kişi tarafından verilen karar kendisine bizzat bildirilir ve isterse kararın bir örneği kendisine verilir. (2) İstinaf yoluna başvurulabilecek hâkim veya mahkeme kararları, koruyucu tedbirlere ilişkin olanlar hariç, hazır bulunamayan ilgili kişiye tebliğ edilir.